Екскурсії, які захоплюють дух

+38 (067) 273 33 81
Viber:
+38 (067) 8-111-222
office.feel.ua@gmail.com

м. Львів
вул. Дорошенка 75
Пн-Пт: 10.00-18.00
Сб: 11.00-15.00

  • Як святкують Різдво на Закарпатті


Традиційне Різдво на Закарпатті


З давніх-давен Різдво на Закарпатті вважається чи не найважливішим християнським святом у році. Тому готуються до нього дуже ретельно. Звичайно ж, багато традицій святкування є спільними для всіх українців, але на Закарпатті існують і свої, досить колоритні обряди. Про них ми розповімо у цій статті.



Підготовка до Святвечора


Жителька села Крива розповідає, що в її селі зранку 6 січня господиня повинна запалити за допомогою кременя і кресала рівно 12 полін, на яких готуються 12 страв (пісних звісно): риба, варена квасоля і горох, узвар, вареники, гречана каша з конопляним молоком, голубці з пшоном, смажена капуста, кутя, коржі з маком та картопля. Господар хати, поки жінка порається на кухні, доглядає за худобою надворі. До речі, бити в цей день худобу вважається великим гріхом, адже опівночі вся худоба починає розмовляти людською мовою з Господом…

Святвечір на Закарпатті


У вечір перед Різдвом потрібно збиратись всією родиною, закінчувати сварки зі всіма ворогами. 

На початку ХХ століття на закарпатці в переддень Різдва нічого не снідали і не обідали. Після заходу сонця всі члени родини молилися. Коли на небі загорялась зоря, голова родини йшов до худоби і пригощав її стравами. Також він запрошував мороза приходити до хати на кутю. Після цього двері хатини зачинялись, родина сідала до столу. На Іршавчині прийнято починати вечеряти в цей вечір з зубчика часника і меда – це роблять всі члени родини, для того, аби бути здоровими. Погодьтесь, дуже навіть обґрунтована традиція! До кінця вечері нікому не можна було виходити надвір. Після вечері старші діти могли піти розносити їжу бідним людям.

Цікаво, що кутя не є обов’язковою стравою на Святвечір. Замість неї в деяких регіонах Закарпаття готують бобальки: пропарені і запечені кульки з тіста, які посипають горішками і маком. Готується також різдвяний калач – Карачун (так називають і Святвечір, назва збереглась ще з язичницьких часів). 



Коляда і бетлегеми


Бетлегемами називають на Закарпатті вертепи. У ніч на 7 січня, під час вечірнього «сейночного» богослужіння, вони вступають до храму з колядою. За традицією, бетлегеми повинні завітати також у кожну хату в селі, аби сповістити всіх про народження Ісуса.

Традиційний закарпатський бетлегем


В деяких селах прийнято запрошувати в хату першими бетлегемів, а вже потім пускати звичайних малюків-колядників. Вважається, що це «на серенчу» (на удачу). Цікавий факт: зароблені колядуванням гроші, бетлегеми віддають на потреби храму, а не забирають собі.

Хлопці мають в запасі навіть спеціальну коляду для незаміжніх дівчат: «Ой в домі, в домі, червена ружа, вашій (ім’я доньки) файного мужа». 



Різдвяне ворожіння


На різдвяні свята сім’я може покласти під стіл ланцюг – для того, щоб в хаті був добробут. Молоді дівчата гадають на свою долю. Для цього вони збираються компанією і розставляють своє взуття у формі ланцюга. Потім черевик, який стоїть останнім в ланцюгу, перекладають вперед і так ланцюг «рухається» до дверей. Вважається, що та дівчина, чий черевик першим торкнеться дверей, вийде заміж першою. 

Різдвяне ворожіння на Закарпатті

Популярним є також гадання по книзі: задаєш хвилююче тебе питання, називаєш сторінку і рядок у книзі і читаєш «відповідь» книги. 



Дідух


Дідух – це сніп жита, символ врожаю і достатку. Його господар вносить в хату на Святвечір після молитви. Для дідуха беруть не будь-яке жито, а так вану «спасівську бороду». На полі залишається невелика ділянка нескошеної пшениці чи жита. Її зрізають лише після того, як жнива завершились і саме в ритуальних цілях.
Заборони.

Дідух - символ Різдва

На Закарпатті на Різдво до обіду бажано не ходити у гості до сусідів. Особливо жінкам. Вважається, що, якщо першою на поріг вступить у цей день жінка, чекайте лиха. Якщо ж хлопець – навпаки, добра. Колядувати на Різдво дівчатам дозволялось на другий-третій день свята. Крім того, в закарпатських селах не заведено ходити колядувати в хату, з господарями якої колядник не знайомий.

Ми розповіли лише про декілька закарпатських традицій святкування Різдва. Якщо ви хочете дізнатись більше про ці традиції та зануритись в автентичну атмосферу, вирушайте разом з компанією Feel Ukraine у різдвяні тури по Закарпаттю! Ми пропонуємо вашій увазі два Різдвяних тури, кожен з них по своєму цікавий.


1 варіант (3-денний тур): Святвечір і Різдво на Закарпатті

В перший день ми виїжджаємо зі Львова у Коломию, де відвідаємо Музей Писанки та Музей Гуцульщини. Далі рушаємо у серце гуцульського краю – Верховину, де і зустрінемо Святвечір. Гуцульські колядки, страви і танці – ви дізнаєтесь багато нового про культуру цього краю. 
На другий день відбудеться свята літургія в церкві Успіння Святої Богородиці. В цей день ми відвідаємо музеї Верховини («Тіні забутих предків», хата-стая, музей ім.. Романа Кумлика). 
На третій день – насолоджуємось природою Буковелю та Яремче.

Деталі туру: http://feel-tour.in.ua/weekends/3-rizdvo-v-karpatakh


2 варіант (3-денний тур): замки, термальні басейни та народний промисел

6 січня ми відвідаємо палац Шенборнів та замок Паланок. Надвечір поселимося у садибах сільського туризму, де і зустрінемо першу зірку Святвечора. Ви скуштуєте як знайомі всім українцям різдвяні пісні страви, так і дещо новеньке: наприклад, зупу «капосташ посуй».
На другий день відбудеться екскурсія в Ужгородський замок і Хрестовоздвиженський собор. Далі будем грітися і релаксувати в термальних басейнах Берегова і куштувати смачнюче закарпатське вино.
Третій день буде насиченим по своїм локаціям: Нижнє Селище, Іза, Келечин, гора Маковиц і Пилипець.

Деталі туру: http://feel-tour.in.ua/weekends/23-na-rozhdestvo-v-zakarpate


Природа Закарпаття – неймовірна, а місцеві жителі – дуже привітні до туристів і з радістю розкажуть вам про вікові традиції і звичаї.